Cultura zmeurului si a murului (zmerura si murele)

Cultura zmeurului si a murului (zmerura si murele)

Zmeurul creste atat la semiumbra cat si in locuri insorite; calitatea fructelor este mai mare atunci cand zmeura este cultivata pe terenuri insorite. Zmeurul nu rezista la geruri mari pentru ca adesea varfurile tulpinilor digera. Zmeurul este pretentios la umiditate. Cele mai sigure productii se obtin in plantatiile care au asigurata apa in perioada de vegetatie. Cultura zmeurului (zmeurei) prefera solurile mijlocii, revene si care au drenaj de apa.
Alte idei de afaceri agricultura
Murul (murele) cere mai multa lumina decat zmeurul. El rezista bine la caldura si seceta dar si la ger. Este preferabil ca acest tip de cultura sa se realizeze unde sulorile sunt usoare si calde, dar murul poate sa se dezvolte si pe solurile nisipoase daca are asigurata umiditatea in sol.
Cum se incepe o cultura de zmeur si mur?
Cele mai bune terenuri pentru cultura celor doua specii sunt cele adapostite, foarte putin inclinate, drenate, cu soluri fertile si cu apa freatica la adancimea de peste 1,5m.
Alte idei de afaceri agricultura
Pentru a planta zmeur si mur, terenul se desfunda la 50-60cm cu 60-90 de zile inainte de plantare; in cazul cand plantarea se face toamna, dezfundatura se grapeaze si se discuieste imediat ce dupa ce a fost efectuata.
O data cu desfundarea terenului se mai adauga in sol 40-50t de gunoi de grajd/ha (se mai poate adauga pe cultura de zmeur si mur, chiar si anual cand aceasta este matura). Se mai adauga 350-450kg superfosfat, 150-200kg sare potasica si 2000-3000kg praf de var/ha.
Plantarea drajonilor se face la distanta de 2m intre randuri si 0,6m pe rand.
Materialul saditor se fasoneaza prin scurtarea tulpinii la 18-20cm si inlaturarea radacinilor uscate si a celor rupte.
Drajonii fasonati se mocirlesc si api se planteaza.
Plantarea se face in gropi de 25-30cm adancime si latime, in care se trage pamant marunt si reavan, facandu-se un mic mamelon, apoi se aseaza cate un drajon, astfel incat coletul acestuia sa fie la nivelul solului; peste radacinile drajonului se trage pamant reavan si marunt pana se umple groapa, se batuceste cu piciorul si apoi se creeaza un musuroi de 8-10cm inaltime. Pe solurile usoare plantarea se poate face cu 6-8cm mai adand pentru a proteja radacinile de zmeur de uscare.
In cazul in care nu au fost incorporate in sol ingrasaminte la desfundare, acestea pot fi aplicate la plantare. Cu acest prilej se administreaza la groapa cate 1-2kg de gunoi putred, 60g de superfosfat si 30g sare potasica amestecandu-se inainte cu pamant care se introduce in groapa unde vor fi plantati zmeurii/murii.
Cand trebuie sa se faca plantarea murilor si a zmeurilor?
Este recomandat ca plantarea murei si a zmeurei sa se faca toamna, cu cel putin 10-20 de zile inainte de inghet. Totusi, in zilele noastre acest factor este foarte greu de determinat. Totusi plantatia se mai poate face si in primavara, daca se executa imediat dupa topirea zapezii, cand solul are umiditate suficienta.
Dupa plantare se recomanda ca fiecare planta sa fie udata cu 5-6l de apa si apoi musuroita.
Ingrijirea plantatiilor de zmeur si mur
In plantatiile de zmeur si mur solul se intretine ca ogor negru. Primavara solul se lucreaza la adancimea de 8-10cm, iar in timpul verii se executa prasile de 5-6 cm adancime, atat pe interval cat si pe rand. Toamna solul de pe intervale se mobilizeaza la 12-15cm adancime, iar pe rand la 5-6 cm. Ingrasarea culturilor incepe chiar in primul an dupa plantare. Astfel, prin luna ianuarie se aplica o ingrasare suplimentara cu must de gunoi sau urina, diluate cu 3-4 parti de apa, sau cu ingrasaminte chimice, diluate (in 10l apa se dizolva 50-60g superfosfat, 30-40g sare potasica si 20-30g azotat de amoniu). Ingrasamintele suplimentare se dau in cercuri in jurul plantelor administrand cate 3-4l solutie la fiecare planta.
Pentru asigurarea dezvoltarii normale a plantelor, culturile de zmeur si mur se iriga!
Daca acest lucru nu este realizat, productia se va reduce la jumatate, poate chiar un sfert din potential.
Prima udare se face la infloritul zmeurului, a doua dupa recoltare, iar a treia in luna august daca timpul este secetos; in zonele de campie este recomandat sa se aplice o udare de aprovizionare toamna. La o udare se utilizeaza 250-300m3 de apa/ha. Pentru irigare se deschid canale pe de o parte si de cealalta a randurilor, la fel ca si in livezile de pomi fructiferi (doar ca la o scara mai mica).
Pentru iernare, dupa incetarea vegetatiei se musuroieste baza tufelor, iar tulpinile se apleaca si se acopera varful lor cu putin pamant.
Taierile care se aplica in plantatiile de zmeur si mur sunt in general simple si usoare de realizat. Ele se executa primavara si constau in alegerea a 10-12 tulpini dezvoltate in varsta de un an la fiecare tufa si inlaturarea tulpinilorcare au rodit sau a celor care sunt in plus. Este insa bine ca dupa recoltarea tulpinilor sa se inlature si sa se arda tulpinile care au rodit. Tulpinile tinere care vor rodi in anul urmator se scurteaza cu 20-25cm.
Cum se cultiva zmeurul?
Zmeurul se cultiva fie sub forma de tufa cu 10-12 tulpini nepalisate, fie sub forma de gard (dese… 25-30 tulpini/m liniar) In acest caz, tulpinile sunt conduse pe spalier format din 2 sarme paralele. De asemenea zmeurul poate fi condus in evantai, palisarea tulpinilor facandu-se pe araci, ca la vita de vie.
Cata zmeura se poate produce pe 1ha de teren in conditii optime (la potential maxim)?
In conditii optime se poate produce intre 8.000 ?i 11.000 kg/ha.
Cat costa pe piata 1kg de zmeura?
Pe piata, in supermarketuri preturile difera. Depinde de calitate si soiul de zmeura folosit. In general pretul la zmeura se afla undeva intre 20-40lei/kg. Daca inmultim aceasta valoare cu 8000kg/ha ne va reiesi minim 160.000lei/ha (minim). La 160.000lei sigur veti ramane cu profit de cel putin 20.000lei. 80% din terenurile agricole din Romania suporta cultura de zmeura si de mure. Ele se aseamana. Pentru a va minimaliza riscul in caz de inghet va recomand sa cultivati jumatete zmeura si pe cealalta jumatate sa cultivati mure. Asa, in caz de inghet aveti sanse mai mari ca una din culturi sa reziste.

Cultura zmeurei si a murei este o idee foarte buna de afaceri.
Pentru informatii sau termeni tehnici pe care nu ii intelegeti va rog sa scrieti pe forum toate intrebarile dumneavoastra.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 × eight =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>