AMD sau INTEL?

AMD sau INTEL?

La un moment dat cu totii ne-am pus intrebarea: ”Ce procesor sa ne alegem? Intel sau AMD?”.
Am facut un review in care incercam sa va ajutam in alegerea intre AMD si Intel.
Atunci cand cumperi un PC, trebuie sa iei in considerare mai multi factori care tin de viteza de procesare a informatiilor, viteza de rulare a placii video, spatiul pe HDD. Unii considera ca un procesor bun face un calculator bun. Decizia de a alege intre un Intel si un AMD este destul de complexa si necesita o analiza mai aprofundata.

In scurt timp incepem sa ne interesam despre viteza de clocare, tipul socketului, controlerele de memorie, consumul, memoria cache si altele. In principiu putem sa renuntam temporal la aceste intrebari si sa ne concentram pe intrebarea cea mai importanta: Ce sa alegem? Un procesor INTEL sau AMD?

Intel sau AMD: Pocesoarele INTEL
Daca cauti performanta cu orice pret si dispui si de un buget consistent, atunci procesoarele Intel sunt solutia perfecta. Exista cateva familii de procesoare Intel si de aceea este nevoie sa fii atent ce procesor alegi.
Procesoarele Intel Core 2 nu sunt o solutie buna decat daca ai o placa de baza mai veche si nu detii un buget foarte mare. Desi aceste procesoare au intrat pe piata cam de mult timp, in prezent ele inca sunt prezente pe foarte multe calculatoare.
Procesoarele Intel Core i3, Core i5 sau Core i7 sunt solutia optima de buget mediu si inalta performanta. Exista si aici diferente de socket si aceste procesoare sunt impartite in cateva categorii. Tipul socketului este esential si acesta influienteaza intotdeauna performanta de procesare. LGA1155 este un standard cu 40% mai performant decat LGA1156 si acestea vin si cu o componenta grafica care sporeste performantele.

Alta optiune Intel disponibila acum sunt procesoarele Intel Core i7 pe LGA1366. Acestea iti vor permite sa rulezi cele mai performante procesoare cu 6 nuclee i7, care duc viteze extraordinare si pot fi si supraincalzite (overclock). Performanta se plateste si un astfel de procesor este destul de scump, dar daca cauti performanta cu orice pret, atunci aceste procesoare Intel nu vor da gres niciodata.

Intel sau AMD: Procesoarele AMD
Procesoarele AMD inca nu pot ajunge la vitezele de procesare Intel, dar acest lucru pare ca se va schimba in scurt timp. Pana atunci AMD este solutia economica, dar la care performanta nu ramana in urma.
Procesoarele AMD X2, X3, X4 sunt varianta excelenta pentru performanta la preturi mici. Exista foarte multi utilizatori de AMD, dar acesta este destul de mic comparativ cu cei care folosesc Intel.
Unii considera procesoarele AMD ca fiind instabile. De obicei cei care au servere online folosesc Intel, pentru ca s-au dovedit a fi stabile si performante, in comparatie cu AMD, care uneori are probleme de functionare si de incompatibilitate software si hardware cu anumite parti din sistemele server.
In general aproape 80% din toate serverele din lume sunt Intel.

Pana la urma ce alegem? Procesor Intel sau AMD?
Raspunsul este dat de bugetul de care dispuneti. Daca aveti pana in 400€ este recomandat 100% sa luati un procesor Intel. Daca dispuneti de pana in 100€ este recomandat sa luati un AMD, care este de aproape de doua ori mai ieftin raportat la performanta fata de un Intel.
De obicei un procesor AMD isi face treaba, iar un utilizator casnic normal nu ar trebui sa aibe probleme intr-un sistem AMD. Sunt ieftine, sunt durabile, sunt performante si pot fi folosite in foarte multe operatii in acelasi timp.
Un Intel este putin mai scump, are performanta marita, este foarte stabil si poate fi si foarte bine overclocat.

Intel sau AMD. Ce procesor este mai bun?

2 Comments on AMD sau INTEL?

  1. Foarte reusit reviul la procesoare. Sincer prefer AMD in detrimentul Intel. Sunt mai ieftine, dar nici nu imi trebuie cine stie ce performanta. Chiar si un dualcore la 2,5Ghz este foarte bun. Daca as avea foarte multi bani, mi-as lua un Intel, dar cum nu am optez pentru AMD.

  2. Eu vroiam doar sa spun ca acest articol mergea mai bine la cele despre stiinta…calculatoare… :)

Leave a comment

Your email address will not be published.

*