Întrebările clienților despre psihoterapie


Întrebările clienților despre psihoterapie

Atunci cand o persoana i-a decizia de a merge la un psihoterapeut incepe sa isi puna o serie de intrebari pe care, de altfel este esential sa le stie inainte de a merge la o sedinta de psihoterapie.
Iata cateva intrebari frecvente ale viitorilor clienti:

Psihoterapeutul te sfatuieste si iti dicteaza ce sa faci?
Nu. De obicei, atunci cand ai o problema este bine sa mergi la psihoterapeut, insa nu pentru a-i cere sfaturi. Aceasta idee este total gresita. Psihoterapeutul nu iti va da sfaturi, ci te va ajuta pe tine sa gasesti raspunsurile de care ai nevoie. Practic tu ca si client, mergi inaintea psihoterapeutului iar pasii tai nu sunt influentati de prezenta acestuia. Psihoterapeutul nu are de facut decat sa intervina urmarind cat mai exact urmele pasilor tai.

Discutia dintre client si psihoterapeut este confidentiala?
Da. Pastrarea confidentialitatii nu se refera doar la faptul ca nimic din ceea ce vorbesti cu psihoterapeutul tau nu trebuie divulgat, ci se refera si la mentinerea secretului cu privire la venirea ta la psihoterapie. Sunt, totusi, cateva exceptii. Una dintre ele se refera la situatia cand afirmi explicit sau implicit faptul ca intentionezi sa iti faci vreun rau sau sa faci altcuiva un rau fizic. In cazul acesta, psihoterapeutul are obligatia sa anunte politia si salvarea. O alta siutaie este aceea in care psihoterapeutul tau se afla la inceputul carierei si se sfatuieste periodic cu un psihoterapeut mai experimentat despre modul in care sa te ajute.

Cat dureaza o psihoterapie?
Schimbarile profunde cer timp. Este imposibil de estimat cu precizie durata toatala a unei psihoterapii. In general, terapiile incep cu o prezentare saptamanala, stransa intre client si psihoterapeut iar pe masura ce se apropie de rezultatul dorit, clientul poate veni o data la doua saptamani sau chiar mai rar. Unele dificultati pot necesita mai mult timp in terapie. Dupa atingerea obiectivelor, psihoterapia este considerata incheiata sau se stabilesc noi obiective.

Ce probleme poate discuta un client cu psihoterapeutul?
La psihoterapie poti discuta orice fel de problema, in masura in care te simti confortabil atunci cand faci asta. Poti aborda orice subiect.

Ce tip de probleme poate aborda psihoterapeutul?
Psihoterapeutul, de obicei este familiarizat cu o gama larga de dificultati. Dificultati precum atacuri de panica, simptome ficice fara explicare medicala, dificultati de cuplu, dificultati legate de orientarea sexual, stari depresive, anxietate etc.

Ce relatie este in psihoterapie si credinta in Dumnezeu?
Aceste doua tin de register diferite, dar nu se exclud. Practic, ar fi 3 situatii posibile in care Dumnezeu sa poata fi adus in discutie la psihoterepie. Prima situatie este cea in care clientul are credinta in Dumnezeu si Il aduce in discutii pe Dumnezeu pentru a-si explica unele aspecte din viata sa, in acest caz daca psihoterapeutul nu ii impartaseste aceasta credinta clientului, este de evitat contrazicerea clientului sau sau sa-l convinga sa renunte la credinta sa. A doua situatie se refera la credinta psihoterapeutului in Dumnezeu si cea in care clientul este sceptic. In acest caz, psihoterapeutul trebuie sa incerce un alt mod de abordare, nu cel in care incearca sa convinga clientul ca numai credinta in Dumnezeu il va ajuta sa se vindece. A treia situatie este cea in care si clientul si psihoterapeutul au credinta in Dumnezeu. Aceasta parte comuna pe care o au cei doi poate fi o sursa de sprijin afectiv si moral atat pentru client cat si pentru psihoterapeut.

Cat costa o sedinta de psihoterapie?
Difera in de la un psihoterapeut la altul. Este important de stiut ca psihoterapeutii au o regula, aceea de a plati o sedinta, chiar daca este anulata.

Aceste intrebari sunt cele mai frecvente, unele intrebari se vor clarifica abia la terapia in sine. Trebuie stiut ca cei mai multi clienti nu vor participa la acest proces care ii costa timp, bani si energie, daca nu se asteapta ca acest lucru sa ii ajute.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*