Cum sa te feresti de dependenta de FACEBOOK

Dependenta de Facebook, caracterizeaza aproximativ 35% din toti utilizatorii retelei, care dezvolta chiar probleme mari de concentrare, atentie, sarcini multiple (multi-tasking) la servici (unde foarte multi folosesc Facebook), dar si in viata privata.

cum sa eviti dependenta de Facebook

cum sa eviti dependenta de Facebook


Cum putem preveni dependenta de Facebook?
Pentru a preveni o potentiala dependenta de Facebook putem incerca urmatorii pasi:

 1. Calculati exact timpul petrecut pe Facebook (mai mult de 2 ore/zi anunta o potentiala stare de dependenta de retea).
 2. Inchideti fereastra de Facebook atunci cand nu o utilizati. Uneori din plictiseala (care este indusa inconstient de creier), ajungem sa folosim Facebook doar pentru ca „este acolo”.
 3. Anulati notificarile de text si mail. Facebook va poate trezi interes (uneori chiar prin spamming sau metode imorale), fara fond concret. Facebook va poate trimite notificare chiar si cand cineva va da „like”… lucru care e banal..
 4. Evitati folosirea Facebook pe drum sau pe mobil. Sa fim seriosi! Nu toata lumea e afacerista si Facebook nu ofera intotdeauna informatii concrete! Invatati din experientele anterioare cu Facebook!
 5. Fixati-va perioade exacte in care intrati pe Facebook si cu timp limitat. Conditionati-va sa nu vizionati Facebook mai mult de atat.
 6. Cautati alte pasiuni care v-ar trezi interesul; poate pescuitul, cititul etc…
Va mai recomandam aici alte sugestii de hobby-uri care v-ar putea trezi interes. Sunt 30 de metode care va pot scoate din plictiseala. Cu toate ca Facebook este o afacere, trebuie sa stim ca NOI suntem mai importanti si trebuie sa intelegem ca NOI folosim Facebook ca si utilitate si nu Facebook ne foloseste pe NOI. 
Cu respect,

5 Comments on Cum sa te feresti de dependenta de FACEBOOK

 1. Alt articol genial…
  Bravo…
  Nu sunt inca dependent de facebuc, dar daca as fi sigur poate as incerca macar metodele alea antiplictiseala (din josul paginii).
  Unele chiar sunt comice

 2. 35% dependenti de Facebook e putin =))))
  Poate 35% din din 300%, da!
  Eu cred ca majoritatea utilizatorilor de Facebook au dezvoltat dependente grave si tulburari psihice.
  Cica, mai nou, zic oamenii de stiinta ca ni se modifica structura creierului de la Facebook.
  Poate e adevarat poate nu.. oricum multi nici nu au ce modifica =))))) daca stau pe Facebook

 3. Alexandru L. // 2013/01/16 at 10:21 am // Răspunde

  Mai Dane, ai facut un articol genial.
  Nici eu nu cred ca sunt dependent de Facebook, dar ai dreptate cum ai pus problema.
  Exista vreun psiholog sau cineva care poate sa ma diagnosticheze cu „dependenta de Facebook”?
  Cred ca ar aparea pe facebook imediat poze cu „eu la control de dependenta Facebook =)))) ” LOL LOL

 4. Pentru cei care folosesc Google Chrome si au un strop de auto-control, exista o extensie numita „Stay Focused” care iti blocheaza anumite site-uri (alese de tine) dupa o perioada de timp petrecuta pe ele.
  Asta daca nu iti vine ideea sa o dezactivezi, sa folosesti alt browser sau alt dispozitiv.

  Spre deosebire de altii, eu recunosc ca folosesc facebook putin mai mult decat ar trebui, dar sunt oarecum obligat. Acum cateva zile, colegii mei de facultate au hotarat pe grupul nostru sa vina cu 4 ore mai devreme, la ora 10. Chiar la 10, desi ma trezisem mult mai devreme, am deschis facebook-ul si am gasit toata discutia.

  Dar nu ma mai mira. Pe vremea cand nu era asa mare facebook-ul, acum vreo 2-3 ani, trimiteau mesajele importante pe Y!Messenger – trebuia sa stai toata ziua pe mess ca sa nu ratezi mesajele.

 5. Foarte bun articolul! Felicitari. Chiar exista foarte multi oameni dependenti de facebook…renunta la viata reala doar pentru a avea o viata virtuala…cunosc genul asta de oameni..!

Leave a comment

Your email address will not be published.

*