OTV a ramas fara licenta

Senzational! OTV a ramas fara licenta!!!
Postul de televiziune OTV, al lui Dan Diaconescu, a ramas fara licenta de transmisie dupa ce nu si-a platit amenzile primite.

Membrii CNA au invocat mai multe „abuzuri” ale acestui post si faptul ca forul audiovizual trebuie sa aplice legea, care prevede ca daca amenzile nu sunt platite, licenta este retrasa, scrie Hotnews.

otv

otv


Licenţa OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, cu unanimitate de voturi.
Licenţa OTV a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţine licenţa televiziunii, nu a făcut dovada plăţii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012.

Senzational! OTV a ramas fara licenta!!!
Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.
Licenţa OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, cu unanimitate de voturi.

Licenţa OTV a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţine licenţa televiziunii, nu a făcut dovada plăţii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012.

Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.

Asociaţii societăţii Ocram Televiziune SRL sunt: Dan Diaconescu – asociat principal (80,1%) şi GMG Media Box SA (19,9%). Acţionarii GMG Media Box SA: PSV Company SA (99,996%), Enache Sorin şi Druică Constantin (cu câte 0,002%). Acţionarii PSV Company SA sunt: Elbahold Limited (Cipru) – 54,422728%, Asociaţia salariaţilor din SNP Petrom SA (25 asociaţi) – 25%, PSV Company SA – 10,010714% şi Acţionari persoane fizice (8577) – 10,566558%. Acţionar unic al Elbahold Limited (Cipru) este Berhill Limited (Cipru), al cărei acţionar unic este Luca Liviu.
Societatea Ocram Televiziune SRL este în insolvenţă.

OTV mai poate emite până pe 4 iulie. CNA i-a redus drastic licenţa
CNA a aplicat, în 10 aprilie 2012, cea mai drastică sancţiune din istorie, a înjumătăţit din nou licenţa OTV, pentru că televiziunea difuzează continuu publicitate politică la Partidul Poporului Dan Diaconescu, în afara perioadei de campanie electorală, astfel că postul mai poate emite doar până la 4 iulie.

Sancţiunea – cea mai severă din istoria Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) – a fost propusă de Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, şi a fost adoptată cu unanimitate de voturi, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, sancţiunea a vizat mai multe emisiuni difuzate pe OTV în perioada 29 martie – 8 aprilie. În această perioadă, pe OTV au fost transmise, sub diferite forme, mesaje de publicitate politică pentru „viitorul preşedinte al României” Dan Diaconescu, dar şi la formaţiunea politică pe care acesta o conduce – Partidul Poporului.
Lovitură grea: OTV rămâne fără licenţă în campanie. Dan Diaconescu: „Nu sunt membru PP-DD”

Senzational! OTV a ramas fara licenta!!!
Dan Diaconescu, către un membru CNA: „Mi-am făcut pomană cu dumneavoastră, eu v-am angajat”

În martie 2012 Dan Diaconescu a atacat-o direct pe Narcisa Iorga, membru CNA. „Mi-am făcut pomană cu dvs, eu v-am angajat la Jurnalul Național, că altfel nu va angaja nimeni. am lucrat 14 ore pe zi, dvs v-ați îmbogățit de pe urma angajaților de la Jurnalul Național. Chiar am angajat-o (pe Narcisa Iorga n.r.), am dus-o la restaurant pe banii mei”. Apoi, Dan Diaconescu a anunţat-o pe Iorga că o va angaja în staff-ul său, după ce va câştiga alegerile.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de preşedintele CNA, Răsvan Popescu, raportul de monitorizare a greşelilor de limba română în audiovizual este întocmit de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române ca urmare a contractului de consultanţă încheiat cu CNA.

Monitorizarea a fost făcută în luna octombrie şi cuprinde 12 televiziuni (TVR 1, TVR 2, Antena 1, Antena 3, Pro TV, Prima TV, B1 TV, Realitatea TV, România TV, OTV, Kanal D şi Digi 24) şi două posturi de radio (Radio România Actualităţi şi Europa FM), alese în funcţie de audienţă, de acoperirea naţională, de ponderea emisiunilor informative şi de dezbatere şi de asumarea unui rol cultural şi educativ. Pentru prima dată, posturilor de radio li s-a alocat un număr de ore de monitorizare egal cu cel al posturilor TV, se mai spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, Institutul Naţional de Lingvistică a efectuat, la fel ca în etapele anterioare, 300 de ore de monitorizare, urmărindu-se în primul rând transmisiunile de la orele de vârf, în special emisiunile de ştiri şi dezbateri. Au fost monitorizate sub aspect lingvistic doar intervenţiile verbale şi mesajele scrise (titrări, craw-luri) pentru care îşi asumă responsabilitatea redactorii şi colaboratorii posturilor respective, nu şi intervenţiile aparţinând invitaţilor în studio. De asemenea, a fost monitorizată şi calitatea limbajului folosit în mesajele publicitare.

Senzational! OTV a ramas fara licenta!!!
Astfel, potrivit monitorizării, în luna octombrie, cele mai multe greşeli de folosire a limbii române s-au înregistrat la OTV (55 de greşeli) şi Realitatea TV (43). Clasamentul lunii octombrie este continuat de: România TV (37), Kanal D (37), Antena 1 (35), Pro TV (34), Digi 24 (32), B1 TV (30), Prima TV (29), Antena 3 (27), TVR 2 (22) şi TVR 1 (16).

Pe de altă parte, în luna octombrie, la postul Radio România Actualităţi au fost constatate 19 greşeli, iar la Europa FM – 16.

Conform monitorizării, în luna octombrie, greşelile de grafie, punctuaţie şi pronunţare au continuat să fie prezente la posturile de televiziune. În textele scrise pe ecran continuă să apară numeroase neglijenţe de tehnoredactare, între care lipsa semnelor diacritice continuă să aibă o pondere foarte mare. De exemplu, „Domna asistenta”, „Pe dealtă parte”, „azi nopate”.

În această etapă de monitorizare au reapărut greşelile grave, elementare, de grafie, slab reprezentate în etapele precedente. Cele mai multe privesc scrierea cu „i”, „ii”, „iii” – „prin diverse ceremoni” (corect: „ceremonii”); „Românii s-au bătut cu portocalii” (corect: „portocaliii”); „de a le înveselii sufletele” (corect: „înveseli”).

Folosirea cratimei pune, în continuare, destul de multe probleme. Cele mai multe greşeli privesc scrierea substantivelor compuse cu „şef” şi cu „prim”: „comisar şef” (corect: „comisar(ul)-şef”); „redactor şef” (corect: „redactor-şef”); „Victor Ponta, Prim Ministru” şi „răspunsurile primului ministru” (corect: „prim-ministru” – cu litere mici la iniţială şi cu flexiune numai pe cel de-al doilea component); „prim viceprim-ministru al Libiei” (corect: „prim-viceprim-ministru”).

Pe de altă parte, de multe ori, adverbele compuse sunt scrise fără cratimă: „ieri noapte” (corect: „ieri-noapte”); „de azi până mâine dimineaţă” (corect: „mâine-dimineaţă”). Şi substantivul compus „bun-simţ” a apărut scris fără cratimă. Într-un singur caz, ar fi trebuit folosită cratima pentru a lega articolul hotărât, deoarece substantivul are o formă grafică nespecifică limbii române: „de la sprayul paralizant” (corect: „spray-ul”).

În destul de multe situaţii, cratima este folosită greşit pentru a lega prefixe şi prefixoide de cuvântul-bază sau pentru a lega articolul hotărât ori desinenţele de plural de cuvântul-bază: „o situaţie anti-americană” (corect: „antiamericană”); „neo-nazist” (corect: „neonazist”); „se montează un mini-tanc” (corect: „minitanc”); „unul dintre pro-decanii” (corect: „prodecanii”); „weekend-ul” (corect: „weekendul”). Totodată, unele cuvinte au fost scrise greşit: „grapefruit” (corect: „grepfrut” sau „grep”); „în fiecare week-end” (corect: „weekend”).

Greşelile care privesc folosirea virgulei sunt în continuare cele mai frecvente. Nu s-au mai identificat însă în perioada monitorizată folosirea greşită a virgulei pentru a izola un atribut categorial sau apariţia greşită a ei între subiect şi predicat. În schimb, există un număr mare de exemple în care virgula lipseşte înaintea conjuncţiilor coordonatoare adversative.

Totodată, au fost înregistrate numeroase pronunţări greşite ale unor cuvinte uzuale, vechi sau neologice sau ale unor nume proprii străine: „a acestui octombrie văratec şi şturlubatec” (corect: „văratic”, „şturlubatic”); „vor să se-ntreacă cu ceilanţi oameni” (corect: „ceilalţi”); „un şfanţ” (corect: „sfanţ”).

Potrivit raportului de monitorizare, în octombrie au fost înregistrate şi numeroase greşeli de gramatică. Astfel, formele hibride de indicativ imperfect „vroiam”, „vroia”, „vroiau” etc., în locul celor corecte, fără -r- în radical – „voiam”, „voia”, „voiau” etc. -, persistă la multe dintre posturile monitorizate. La unele posturi se mai foloseşte forma greşită de conjunctiv „să aibe”, în locul celei corecte, „să aibă”.

Totodată, verbul „a merita” este folosit greşit în limba actuală, ca verb reflexiv: „e un drum lung până la Iaşi. Se merită?” (corect: „merită”).

Sunt înregistrate şi în această etapă de monitorizare oscilaţii în folosirea desinenţelor de feminin singular, genitiv-dativ, „-e” şi „-i”: „ale medicinii plantelor” (corect: „medicinei”); „în jurul amiezei”(corect: „amiezii”), dar şi oscilaţii între desinenţele de neutru plural „-e” şi „-uri”: „foietajurile” (corect: „foitajele”).

Senzational! OTV a ramas fara licenta!!!
Foarte răspândită încă este şi înlocuirea formelor adverbiale „maximum” şi „minimum” cu cele ale adjectivelor corespondente, „maxim” şi „minim”: „costă maxim”; „cu minim două luni”.

Pe de altă parte, au fost constatate contexte cu dezacord al verbului-predicat sau al numelui predicativ. Ele sunt destul de diverse, la fel ca şi cauzele producerii dezacordului. De exemplu, „ce-a mai spus Matilda Pascal Cojocăriţa, Rică Răducanu” (corect: „ce-au mai spus Matilda Pascal Cojocăriţa, Rică Răducanu”); „Greul îl va duce Videanu şi Blaga în continuare” (corect: „Greul îl vor duce”).

Şi în această etapă de monitorizare au fost înregistrate destul de frecvent dezacordul mărcii de genitiv „al”, care trebuie să preia informaţia de gen şi număr a antecedentului. De obicei, dezacordul se produce din cauza atracţiei altui termen din context: „care sunt modalităţile de achiziţionare ale unui apartament?” (corect: „care sunt modalităţile de achiziţionare a unui apartament?”).

Ca şi în etapele precedente, au fost întâlnite frecvent dezacordul în gen al unor numerale compuse cu valoare adjectivală: „optzeci şi unu de persoane” (corect: „optzeci şi una de persoane”).

Totodată, şi în această etapă de monitorizare greşelile de utilizare a prepoziţiei au fost foarte frecvente. De exemplu: „Şi ce mai puneţi, ca şi condiment?” (corect: „şi ce condiment mai puneţi?”); „sunteţi, ca şi companie” (corect: „sunteţi, în calitate de companie”).

Pe de altă parte, şi spoturile publicitare difuzate pe posturile de televiziune, în octombrie, conţin greşeli de folosire a limbii române (morfologie, pronunţare, sintaxă, grafie). De exemplu: „în valoare de minim 500 de lei” (corect: „în valoare de minimum 500 de lei”); „este înregistrat în doisprezece ţări” (corect: „este înregistrat în douăsprezece ţări”); „efectele dermatitei sau a pielii uscate” (corect: „efectele dermatitei sau ale pielii uscate”).

Raportul integral poate fi consultat pe site-ul Consiliului Naţional al Audiovizualului (www.cna.ro).

Pentru încălcarea prevederilor legale în anul 2012, CNA a aplicat televiziunilor şi radiourilor (centrale şi locale) şi operatorilor de cablu un număr total de 320 de sancţiuni. Între acestea, s-au numărat 189 de somaţii publice, 115 amenzi în cuantum de 3.085.500 de lei, dar şi o serie de decizii de întrerupere a emisiei obişnuite a unor posturi, pentru 10 minute şi pentru 3 ore, dar şi de reducere a licenţei unui post (OTV). Totodată, CNA a luat mai multe decizii privind obligaţia radiodifuzorului de a acorda drept la replică şi decizii de intrare în legalitate în privinţa unor spoturi TV şi radio. Sumele provenite din amenzile CNA merg la bugetul de stat.

Senzational! OTV a ramas fara licenta!!!
Comparativ cu 2011, în acest an, CNA a fost mai sever. În anul 2011, CNA a aplicat televiziunilor şi radiourilor (centrale şi locale) şi operatorilor de cablu un număr total de 249 de sancţiuni, din care: 112 amenzi, în cuantum de 2.170.500 de lei, şi 137 de somaţii.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că „numărul mai mare de sancţiuni nu trebuie să surprindă”. „Pe de o parte, criza economică prelungită a condus la o scădere a calităţii programelor la unele posturi, iar, atunci când s-au înregistrat derapaje de la legislaţie, CNA a trebuit să intervină mai apăsat decât în trecut. Pe de altă parte, vorbim de un an electoral cu trei campanii (pentru alegerile locale, pentru referendum şi pentru alegerile parlamentare, n.r.), în care s-au antrenat foarte multe posturi TV şi radio şi sigur că, pe acest fond mai agitat, au apărut şi o serie de abateri care au fost sancţionate de CNA”, a explicat Răsvan Popescu.

Televiziunile centrale au primit cele mai multe sancţiuni dintre entităţile media în 2012 – 58 de amenzi, în cuantum de 2.155.500 de lei, şi 55 de somaţii -, în timp ce televiziunile locale au fost sancţionate cu 34 de amenzi (390.000 de lei) şi 100 de somaţii.

Cele mai mari şi mai multe sancţiuni au mers în acest an la OTV, televiziunea lui Dan Diaconescu primind 10 amenzi în cuantum de 605.000 lei (două amenzi – câte 200.000 lei, două amenzi – câte 50.000 lei, o amendă – 30.000 lei, o amendă – 25.000 lei, o amendă – 20.000 lei, o amendă – 15.000 lei, o amendă – 10.000 lei, o amendă – 5.000 lei) şi 5 somaţii.

De asemenea, OTV a primit o decizie de întrerupere a emisiei sale obişnuite şi de difuzare timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, numai a textului deciziei de sancţionare aplicate de CNA. În plus, postul TV a primit o decizie de a-şi întrerupe emisia obişnuită timp de 3 ore, între orele 18.00 şi 21.00, şi de a difuza numai textul deciziei de sancţionare. Totodată, termenul de valabilitate al licenţei televiziunii lui Dan Diaconescu a fost redus de trei ori în acest an, prin decizii luate de CNA din cauză că postul a încălcat în mod repetat legislaţia audiovizualului şi a făcut campanie electorală în afara spaţiului legal de campanie.

Clasamentul este continuat de televiziunea generalistă Antena 1, care a primit în acest an 5 amenzi în cuantum de 400.000 lei (o amendă – 200.000 lei, o amendă – 80.000 lei, o amendă – 60.000 lei, o amendă – 50.000 lei, o amendă – 10.000 lei) şi 2 somaţii. De asemenea, emisia obişnuită a postului Antena 1 a fost oprită de două ori, timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, interval în care a fost difuzat numai textul deciziei de sancţionare aplicate de CNA. Deciziile au fost luate de CNA din cauză că Antena 1 a încălcat în mod repetat legislaţia audiovizualului privind protecţia minorilor.

Topul 3 al celor mai sancţionate televiziuni în 2012 este completat de o televiziune de ştiri – Antena 3. CNA a aplicat televiziunii controlate de familia Voiculescu un număr de 8 amenzi în cuantum de 273.500 lei (o amendă – 150.000 lei; o amendă – 50.000 lei, 3 amenzi – câte 15.000 lei, o amendă – 13.500 lei, o amendă – 10.000 lei, o amendă – 5.000 lei) şi 4 somaţii. De asemenea, Antena 3 a fost obligată prin două decizii ale CNA să acorde dreptul la replică.

Şi Societatea Română de Televiziune a fost sancţionată destul de mult de CNA în acest an. TVR a primit 9 amenzi în cuantum de 185.000 de lei (două amenzi – 30.000 lei, două amenzi – câte 25.000 lei, 3 amenzi – câte 20.000 lei; o amendă – 10.000 de lei, o amendă – 5.000 de lei) şi 6 somaţii.

Senzational! OTV a ramas fara licenta!!!
Clasamentul este continuat de: Kanal D – 3 amenzi în cuantum de 165.000 lei, două somaţii şi o decizie de a difuza timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, numai textul deciziei de sancţionare; Pro TV – două amenzi în cuantum de 130.000 lei, două somaţii şi o decizie de a difuza timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, numai textul deciziei de sancţionare; România TV – 7 amenzi în cuantum de 115.000 lei, 5 somaţii şi o decizie privind obligarea radiodifuzorului de a acorda drept la replică; Acasă TV – o amendă în cuantum de 100.000 de lei; Realitatea TV – 5 amenzi în cuantum de 72.000 lei, 9 somaţii şi 3 decizii privind obligarea radiodifuzorului de a acorda drept la replică; Prima TV – două amenzi în cuantum de 60.000 lei; B1 TV – 3 amenzi în cuantum de 30.000 lei şi 3 somaţii; Digi Film – o amendă de 10.000 lei; Naşul TV – o amendă de 5.000 lei şi două somaţii; The Money Channel – o amendă de 5.000 lei şi o somaţie; Digi 24 – două somaţii.

Pe de altă parte, mai multe televiziuni – Sport.ro, Antena 2, DDTV, Taraf TV, Giga TV, Favorit TV, Etno TV, Dynamic Distribution, Euforia Lifestyle TV, UTV, Kiss TV şi Music Channel – au primit fiecare câte o somaţie publică de la CNA în anul 2012.

În ceea ce priveşte radiourile, CNA a aplicat, în 2012, postului Kiss FM o amendă în cuantum de 10.000 lei şi o somaţie. În aceeaşi perioadă, Radio Zu şi Pro FM au primit fiecare câte o somaţie. În schimb, posturile de radio locale au primit 10 somaţii publice în acest an.

Operatorii de cablu au primit în acest an, de la CNA, 22 de amenzi în cuantum de 530.000 de lei şi 21 de somaţii. Cel mai amendat cablist a fost RCS&RDS, care a primit 5 amenzi, în cuantum total de 280.000 de lei (o amendă de 30.000 de lei, una de 10.000 de lei, una de 50.000 de lei, una de 90.000 de lei, una de 100.000 de lei).

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Structura CNA se va modifica din 20 decembrie – Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Duţu şi Mircea Deacă îşi încheie mandatele – , doar Popescu şi Turos rămânând în componenţa noului Consiliu. Acestora li se vor alătura Viorel-Vasile Buda, Florin Gabrea, Laura Corina Georgescu, Maria Monica Gubernat.

Noii membri ai CNA – Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Laura Corina Georgescu, Maria Monica Gubernat, Răsvan Popescu şi Lorand Turos – îşi încep în mod oficial mandatul pe 20 decembrie 2012, potrivit Hotărârii Parlamentului numărul 44 din 30 octombrie 2012, publicată în Monitorul Oficial pe 31 octombrie 2012. Aceştia vor avea un mandat cu o durată de şase ani.

În afară de cei şase membri ai CNA nou numiţi, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.

Senzational! OTV a ramas fara licenta!!!

Surse:
Realitatea.net
Mediafax

Leave a comment

Your email address will not be published.

*