Italienii cumpară terenuri agricole din România

Italienii cumpară terenuri din România.
teren agricolSe ştie că după revoluţie, terenurile agricole ale României au făcut cu ochiul străinilor şi mai ales cetăţenilor italieni, care au început să investească în piaţa de terenuri de la noi, prin diverşi intermediari, uneori chiar cu ajutorul statului român.
Am găsit din curiozitate, o gramadă de site-uri, care vând terenuri româneşti cetăţenilor italieni. Le puteţi găsi pe Google dacă veţi căuta: „vendo terreno agricolo romania”, „vendo terreno in Romania” sau pe acest link.
Dacă nu ştiti italiană, o să vă ajut eu! În Italia există adevărate reţele de agenţii imobiliare care sunt specializate pe vinderea de terenuri româneşti italienilor. Un exemplu de anunţ pe aceste site-uri italiene este acesta de mai jos:

Vendesi terreni agricoli in Romania , in Mehedinti , superficie 320 ettari . Il terreno e 80 % compatto , ma può essere venduto anche parcellizzato .
Prezzo di vendita 2.100 € / ha neg.

Acest anunt se traduce astfel:

Vindem terenuri agricole în România, în Mehedinţi. suprafaţa 320 hectare. Terenul este 80% compact, dar poate fi vandut şi pe parcele.
Preţul de vanzare este de 2.100 € / ha neg.

De ce cumpără investitorii italieni terenuri în România?
Pentru că în Italia, terenurile costă de cel puţin 4-5 ori mai mult, plus că producţia agricolă este valorificată pe aceleaşi pieţe europene sau internaţionale. Cele mai atractive judeţe pentru investiţii sunt judeţele din vest, unde sunt şi cele mai mari preţuri. Timişul are cea mai mare suprafaţă nelucrată, peste 48.000 de hectare. Urmează Dolj, Mehedinţi, Sălaj şi Arad. La polul opus, se află Mureş, cu puţin peste 9.000 ha de teren neexploatat.

În total, străinii deţin 9% din suprafaţa agricolă a României, adică peste 700.000 de hectare. Din acestea, 24% sunt deţinute de italieni. Ei sunt urmaţi de nemţi, de investitorii din ţările arabe şi de unguri. Concluzia este că în curând vom deveni o colonie agricolă a europenilor.

Din 2014, România a liberalizat piaţa de terenuri agricole la nivel european, astfel cetăţenii Uniunii Europene vor putea să cumpere terenuri agricole româneşti, în anumite condiţii. Vezi aici mai multe detalii despre liberalizarea pieţei agricole la nivel european.

About Măriuţa Mihai Dan
Numele meu este Dan şi sunt programator PHP Am început acest blog în februarie 2012 împreuna cu verişoara mea Mădă, care acum este în America. Scopul a fost să cunoaştem oameni noi, să gasim alte persoane care împărtăşesc aceleaşi idei cu noi. Încerc să aduc cât mai mulţi editori pe PunctulTău şi să cresc traficul pe care îl avem. În prezent avem aproximativ 250 vizitatori/zi şi numărul este în creştere. Mă găsiti pe Facebook cu numele meu, pe twitter: mariutamihaidan, iar daca vreţi să intraţi in reţeaua mea de Linkedin username-ul este mariutamihaidan. Vă aştept!

Leave a comment

Your email address will not be published.

*