Ce va fi cu românii din Ucraina?

Ucraina a intrat în istorie în aceste zile, consemnând întoarcerea la putere a naţionaliştilor ucraineni. După cum bine ştim revoluţia din piaţa Maidan reprezintă un exemplu demn de urmat pentru oricine vrea să lupte pentru libertate.

Din perspectiva românilor, lucrurile stau în alt mod. Aici românii constituie al treilea grup etnic numărâ718px-Romanii_din_Ucrainand 409,608 de persoane sau 0,85% din populaţia Ucrainei. Desigur, pare puţin în comparaţie cu populaţia de origine rusă care e de 17,3% din totalul populaţiei de 44 854 065 loc. Românii sunt grupaţi la graniţa de nord a României cu Ucraina, respectiv în nordul Bucovinei (răpită de Rusia bolşevică la 28 iunie 1940) şi de asemenea în regiunile limitrofe cu Republica Moldova (regiunile Odesa, Mîkolaiv, Kirovohrad) şi Maramureşul istoric de pe partea dreaptă a Tisei.

Partidul Regiunilor condus de fostul preşedinte Viktor Ianukovici, are ca bazin electoral partea de est a ţării, unde majoritari sunt alegătorii de origine rusă. Practic accentul a fost pus pe atragerea minorităţilor naţionale la vot in contra partidelor naţionaliste ucrainene. În 2010, Ianukovici şi Partidul Regiunilor câştigă alegerile, foarte probabil şi cu ajutorul Moscovei. Rusia era evident sătulă de mofturile ucrainenilor, ca exemplu fiind criza gazelor  din 2009. Instalaţi la putere politrucii de la Kiev jucau după cum se cânta la Moscova.

Din perspectiva minorităţilor naţionale, aici mă refer la fraţii noştri din ţara vecină, li s-au acordat o atenţie sporită de la centru şi lejeritate în administraţie. Ieşirea de la putere a Partidului Regiunilor a consemnat şi demisia Preşedintelui Consiliului Regional Cernăuţi, Mihai Găiniceru, un român printre români, care probabil, va fi înlocuit de un ucrainean. Speranţele românilor din diaspora sunt la mila străinilor, pentru că Bucureştiul prea puţin se implică în rezolvarea problemelor lor, preferând mai bine să se pună bine cu „fraţii” ruşi, ucraineni, sârbi, bulgari, unguri etc. Totodată să nu uităm că facţiunea pro naţionalistă ucraineană ce a fost la putere înainte de 2010, a creat numai probleme României, prin începerea construcţiei canalului Bâstroe, o ambiţie prostească şi nerealizabilă ce ducea la grave dezechilibre ecologice în regiunea protejată a Deltei Dunării.  Dar să nu uităm nici procesul de la Haga cu delimitarea platourilor continentale, aici de asemenea Ucraina susţinând sus şi tare ca insula Şerpilor este locuită şi că platoul continental ar aparţine lor.

Se ştie foarte bine că ucrainenii sunt foarte uniţi şi nu fac „loc” celor ce nu sunt de-ai lor, să fim mai atenţi şi să ne implicăm mai mult în problemele românilor chiar dacă nu sunt între nişte linii imaginare trasate pe o coală de hârtie. Cum fac, de exemplu, polonezii care au de asemenea interese în regiune şi care au participat direct prin ministrul de externe, la negocierile privind semnarea acordului de încetare a ostilităţilor între puterea de la Kiev şi opoziţie. Ai noştri unde sunt?

Leave a comment

Your email address will not be published.

*