Robia


„Ce e rau în robie nu e atîta robia, rau îi ca daca trece prea multa vreme omu se învata cu ea; cu robia, cu frica, cu supunerea, cu saru`mâna, sa fie BATJOCORIT si sa nu-i mai pese, se învata ca pasarea cea proasta cu colivia, care uita c-o si stiut zbura oarecândva, sau se teme sa nu afle stapânul ca n-o uitat sa zboare. Numai ca amu cu voie de la împarat ori ba, AM ÎNVATAT CA SE POATE!”

În 1984 în plin regim totalitar și în plină cenzură aplicată asupra oricărei ideii ”neconforme”, Ovidiu Iuliu Moldovan joacă în filmul Horea, regia lui Mircea Mureșan, un rol memorabil. Vasile Ursu Nicula zis Horea este conducătorul luptei pentru Libertate a moților din Munții Apuseni la anul 1784. Moartea lui va fi o scenă tragică pentru românii ce luau parte la execuția din Alba Iulia și un spectacol pentru clasa conducătoare formată din grofi unguri și nobili nemți. A murit tras pe roată, prin sfărmarea fiecărui os de la picioare spre cap.

La sfârșitul acestui film M. Mureșan a punctat remarcabil printr-un discurs între Horea și băiatul lui năzuințele neamului dar și ale fiecărui individ în parte din vechi timpuri și până astăzi. Mai mult în acea perioadă de cruntă ideologizare a strecurat o rază de lumină, ce pentru mine strălucește la fel și astăzi.large_image_15

Sistemul actual este mai pervers decât înrobirea feudală aplicată în sec XVIII, acum libertatea ți-o lași singur, renunți singur la ultima fărâmă de omenie, dai deoparte și ultima sclipire de moralitate ce mai licărește în tine, pentru a te înrobi în cea mai crunta închisoare din care nici că vei vrea să ieși. Oare unui vultur nu-i stă mai bine în înaltul cerului? Oare mai trebuie să ascultăm de cei ce ne-au tăiat aripile ca să nu putem vedea crestele munților, și să rămânem într-un sistem unde astăzi tânărul se vede fără speranță și fără viitor.

Avem modele, avem exemplul străbunilor noștri, învâțați să zburați din nou, iar când vor vedea că suntem mulți se vor înfricoșa și vor înnebuni când vor afla că nu suntem singuri… Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide!

 

Leave a comment

Your email address will not be published.

*